top of page

AĞIZDAN KAN GELMESİ (Hematemez)

Hematemez: Kusma yolu ile koyu ya da canlı kırmızı renkte taze kan yada siyahımsı renkle sindirilmiş kan çıkarılması durumudur.

 

 

 

 

 

 

 

 

AĞIZ KOKUSU: Ağız kokusu bir çok hastalık sırasında ortaya çıkabilecek bir belirtidir.

 

 

Ağzın özel bir kokusu yoktur.

Ama soğan ve sarımsak  gibi özel kokulu ya da lahana ve salatalık gibi sindirimi güç yiyeceklere bağlı olarak  değişik kokular ortaya çıkabilir.

Ağız ve diş bakımının yapılmaması sonucu ağızda artık besinlerin çürümesi kötü kokuya yol açar.

Alkol,eter,klorofom,arsenik bileşikleri gibi tedavi amacıyla ya da isteyerek alınan bazı maddeler de ağız kokusu yapar.Ağız hastalıkları  yemek borusu ya da  mide kapısı (pilor) darlığı ve tümörleri gibi besin birikmesine yol açan ve karaciğer yetmezliği gibi  metabolizma hastalıkları  sayılabilir.

Eğer diş yüzeyi temizlenmezse kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir hal alır.

İleri derecede dişeti rahatsızlığına sahip olanlarda kişinin kendi başına temizleyebilmesi pek mümkün olmayan, ulaşılamayan alanlar vardır. 

Derin dişeti cepleri gibi böyle alanlar da kötü kokuya sebep olur.

 

 

20 YaŞ DiŞLeRi:

Yirmi yaş dişi , diğer bir ismiyle akıl dişi birçok insan için korkutucu bir fenomendir.

Genel popülasyonun çok büyük  bir kısmı yirmi yaş dişlerinden sıkıntı  yaşamakta ve dental kliniklere başvurmaktadır.

Bu fenomen abartılıyormu ? Yok sa gerçekten korkulacak birşey varmı ? Bu biraz  bizim beklentilerimizle alakalı 

Yirmi yaş dişi, 7 yaşında 25 yaşına kadar gelişmektedir.

9 yaşında radyografilerde de görülmeye başlayan yirmi yaş dişi 14 yaşında ''kuron'' üst bölgesinin oluşumu tamamlanır.

16 yaşına gelindiğinde kök oluşumunun %50'si tamamlanır.

18 yaşında kök oluşumu tamamlanır 24 yaşında yirmi yaş dişlerinin %95'i bütün hareketlerini tamamlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DiŞ LeKeLeRi NaSıL TeMiZLeNiR:

 

Dişteki lekeler genellikle basit bir temizlik ile giderilebilir. Diş doktorları tarafından uygulanan diş taşı temizliği sonrasında polisaj denilen bir işlem uygulanır. Polisaj işlemi dişlerin üzerine özel bir macun uygulayarak bir lastik yardımıyla dişleri daha beyaz hale getirme işlemidir. Polisaj işlemi sonrasında dişlerdeki lekeler çıkmıyorsa ya çürük vardır ya da diş lekesi derine işlemiştir.  Dişin içine işlemiş lekeleri temizlemenin yolu da diş beyazlatmadır.

Dişte leke oluşumunu engelleyen birçok diş macunu bulunmaktadır. Bu diş macunları düzenli kullanıldıklarında olumlu sonuç vermektedir. Özellikle sigara içen kişilerin dişlerinde görülen sararmayı önleyici özellik taşıyan ürünler oldukça etkilidir. Ama temel prensip mutlaka öğünlerden sonra dişleri fırçalamaktır. Özellikle kahve gibi kafein içeren içecekler dişler üzerinde leke bırakır.

Diş macunu seçerken florürlü ve dişi koruyucu maddeler olanları seçmek gereklidir. Dişi aşındırıcı öğeler içeren diş macunları kesinlikle kullanılmamalıdır. Diş beyazlatma kalemi ise bir diğer etkili çözümdür.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DiŞ iPi  NaSıL KuLLaNıLıR:

 

Diş ipi kullanırken parmaklarınızı ağzınıza sokacağınız için, ip kullanmadan önce ellerinizi yıkamayı unutmayın. Sonra, aşağıdaki adımları uygulayın.

1. Yeterli diş ipi kullanın. 45 santimetre uzunluğunda ip koparın. Kulağa uzun gelebilir ama, bir dişten diğerine geçerken temiz bir bölümü kullanmanız gerekecektir.İpin büyük bir kısmını bir elinizde, tercihinize göre orta parmağınıza ya da işaret parmağınıza sarın, diğer elinizin orta parmağı ya da işaret parmağına da az miktarda bir ip sarın. (Orta parmağınıza sararsanız, işaret parmağınız serbest kalır ve ipi yönlendirmede kullanabilirsiniz.)
2. Dişlerin arasında kaydırarak geçirin. Zikzak hareketle ipi dişlerin arasına nazikçe kaydırırn ve ipin dişlerin arasına hızla geçmemesine dikkat edin. Diş ipini dişin etrafına sararken bir C şekli oluşturun. Daha sonra diş ipini diş eti çizgisinden dişin üst kısmına doğru dikkatlice kaydırın.
3. İpi parmaklarınızda aktarın. Bir dişten diğerine geçerken, daha fazla ip tuttuğunuz elinizdeki parmaktan temiz bir kısım ip açın ve diğer elinizdeki parmağa kulanılmış olan ipi sarın. Baş parmağınızı rehber olarak kullanın.
4. Her iki tarafa da ulaşın. Her dişin arka tarafını da iple temizlemeyi unutmayın.

Doğru tekniği uyguladığınız sürece, kullandığınız diş ipinin tipi kişisel tercihinize kalmıştır. Seçim yapabileceğiniz çok çeşitli diş ipi tipleri mevcuttur ve hatta kendi ihtiyaçlarınızı ve aile üyelerinizin ihtiyaçlarını karşılayan çeşitli tiplerde diş ipleri seçebilirsiniz. Her iki şekilde de, doğru tekniği uygulamak dişlerinizin arasında kalan yiyecek parçacıklarını ve bakteri plağı birikimini temizlemenize yardımcı olur ve ağız sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olur.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DiŞ aGRıSı NaSıL GeÇeR:

Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum ve dozu gittikçe artan bir ağrınız olduğunu varsayarak ilk önce konuyu uzatmadan diş ağrısı için yapabileceğiniz çözüm önerilerini paylaşmak istiyorum. Sonrasında eğer arzu ederseniz bu yöntemlerin ayrıntılı olarak açıklamasına, kullanıcı yorum ve önerilerine aşağıdan ulaşabilirsiniz.

 

  • İlk olarak dişinizi fırçalamayı deneyin. Bu, çürüğüne sıkışmış ve ağrıya neden olan besini oradan uzaklaştırmaya yardımcı olur. Eğer çürüğe kolayca ulaşabiliyorsanız kolonya veya alkol damlatılmış bir kürdan ile çürüğün içinden besini çıkarmaya çalışın.

  • Tuzlu su ile birkaç dakika gargara yapmayı deneyin.

  • Yarı yarıya sirkeyle (elma üzüm fark etmez) karıştırılmış su ile yine birkaç dakika gargara yapın.

  • 10 tane kadar kuru karanfili öğütüp yarım su bardağı ılık suda 3 - 5 dakika demledikten sonra rengi değişen bu suyu soğutun ve gargara yapın. Veya karanfili ağzınızda çiğneyip çürüğün üzerinde bekletin. Karanfilin uyuşturma etkisi ağrıyı dindirmeye yardımcı olacaktır.

  • Ezilmiş veya ağzınızda çiğnediğiniz 1 - 2 diş sarımsağı çürük dişin üzerinde bekletin. Bu bölgedeki iltihabın dolayısıyla iltihabın neden olduğu basınç ağrısını azaltabilir ve ağrıya neden olabilecek her türlü bakteriyi yok eder.

GüZeLLiK
KaDıN HaSTaLıKLaRı
PiSiKoLoJi
SaÇ BaKıM
ŞiFaLı BiTKiLeR
KaRaCiĞeR HaSTaLıKLaRı
TaNSiYoN ve HiPeR TaNSiYoN
  • Facebook App simgesi
  • Twitter App Simge
  • YouTube Klasik
  • Google Clean

© 2014 Mansion wix.com tarafından saglanmıştır... İsMeT ŞaNLı

bottom of page